Jumpersknee (Springersknie)

Symptomen

De symptomen bij een jumpers knee zijn:

  • Pijn aan de onderkant van de knieschijf die verergerd als men erop drukt.
  • Bij het aanspannen van de bovenbeenspieren (m. quadriceps) voelt men meer pijn.
  • Na het sporten heeft men last van pijn en stijfheid in de knie.

De pijnklachten zijn in te delen in de volgende gradaties:
Graad 1: De pijn ontstaat alleen na de training,
Graad 2: Er is dan pijn voor en na het trainen, maar de pijn verminderd nadat de warming-up is gedaan,
Graad 3: De pijn kan ondraaglijk zijn tijdens het trainen, dan moet er worden gestopt met trainen,
Graad 4: De knieklachten beïnvloeden alle dagelijkse activiteiten en niet alleen meer de trainingen.

Oorzaken

De jumpers knee is een typische overbelastingsblessure. Overbelasting ontstaat doordat de belasting hoger is dan de belastbaarheid van de knie en de bovenbeenspieren. Hoge belasting kan zijn door te moeilijke en te zware oefeningen, te veel herhaling van bewegingen in de oefenprogramma’s en te diep doorzakken bij de (af)sprong of landing.

Bij een verminderde belastbaarheid door onvoldoende kracht en coördinatie in de bovenbeenspieren, een afwijkende stand van het been, de knie of de voet, een eventuele snelle groei in relatie tot de leeftijd en afwijkingen in de (normale) functie van de knie.

 

Behandeling

Wanneer de klachten langzaam ontstaan, is het in eerste instantie belangrijk om allert te zijn op de lichaamssignalen, en niet “door de pijn heen te lopen”. Verder is het van belang om zelf na te gaan of er een oorzaak kan liggen in schoeisel, training(smethodiek), trainingsfrequentie, of een wijziging daarin. Aanpassen van de trainingsbelasting, zowel in intensiteit, duur als frequentie zijn van belang, en zijn in deze fase vaak al voldoende om de blessure de baas te blijven. Wat ook van belang is, is het feit dat hoewel rust de klachten doet afnemen, dit helaas niet de oplossing voor het probleem is. Het is uiteraard van belang de belasting aan te passen aan wat kan (de belastbaarheid), maar volledige rust zal uiteindelijk alleen maar een verdere afname van de spierkracht geven, wat de knie en de kniepees op hun beurt nog gevoeliger voor nieuwe blessures zal maken.

ShockWave Groningen kan na echodiagnostisch onderzoek de jumpersknee behandelen met ESWT Shockwave therapie waardoor de pijnklachten snel zullen verminderen. De actieve behandeling kan bestaan uit krachttraining van de beenspieren. Verder zijn er nog goede hulpmiddelen zoals een patella brace van PushMed, die er voor zorgt dat de trekkracht van de pees op de knieschijf wordt verminderd.

echotherapy kneekopshockwave kniekop


Neem contact met ons op

Ga naar contact
Onderdeel van Wagenmakers healthcare